Australian Institute of Architects

 

Morrison & Breytenbach Architects

82 Warwick Street
HOBART TAS 7000

Ph. 03 6231 9093 Fax 03 6231 9094

jmyb@jmybarchitects.com.au
www.jmybarchitects.com.au

 

Morrison & Breytenbach Architects, Hobart, Tasmania deliver unique, contemporary and sustainable architecture reflecting customised briefs and individual lifestyle/user needs. Well recognised for design vision and excellence, greenstar and recycling skills, healthy buildings, technical innovation and competence, our design methodology is interactive. Directors James Morrison, a greenstar professional, and Yvette Breytenbach are directly involved in all projects. We produce contextually derived, socially astute buildings that are beautifully designed, energy efficient, environmentally sustainable and responsible to budget. QA certified and Pre-Registered to $20M with the Tasmanian Treasury .


Project profiles

Johns Point

South Arm, Tasmania, 2013

To live in Johns Point residence is to be immersed in a spectacular and diverse Tasmanian landscape. The architecture incorporates breathtaking views, an easy indoor-outdoor relationship, flexibility of use, universal access, passive solar thermal comfort and sustainable energy efficiencies. Johns Point residence melds lifestyle with location. It shields from icy southerlies but opens to northern warmth and sunlight. Easy access to beach, sea and coastal walks engages with nature. The sheltered, sunny courtyard with swimming pool and patio provides refuge from inclement weather and the great outdoors. Interiors open into exterior space creating indoor-outdoor entertainment and living rooms.



Thalia Haven

East Coast Tasmania, 2007

This energy efficient luxury residence is off the grid. It appears to grow from a rocky outcrop to overlook the coastline of Great Oyster Bay just metres below. Stone construction conveys timeless solidity. Separate pavilions linked by a series of courtyards create distinct living zones. Spectacular views extend across the sea to a mountainous horizon line. The central planted courtyard provides an inward focus, a sense of refuge and a more intimate scale. Quiet interiors offer secure shelter to which one can withdraw or from which to venture to experience the elemental atmosphere of this remote and often wild location.



Chigwell Child and Family Centre

Chigwell, Tasmania, 2012

This internationally acclaimed centre is a community hub delivering child centred educational and community programs, health support and outreach services in a socially and economically disadvantaged suburban location. It is welcoming, comfortable, inclusive and accessible. It addresses social isolation and helps build community. Optimum use is made of the long narrow sloping site and bold architectural forms and a sculptural clerestorey roofline establish a unique building identity and sense of place. The building is an interactive play structure. A play spine running its length engages children in exploration, play, climbing and sliding fun. It extends externally to culminate visually in the spectacular borrowed landscape of the River Derwent beyond. The interior is bright, colourful, and vibrant. A range of volumes, scale, and level changes define areas for different uses. Flexible spaces open up for large group activities or partition down to suit more intimate small group requirements. Visual interconnection and passive surveillance by staff provide opportunity for parents to relax or participate in community training programs. Environmentally sustainable design and the use of natural materials and ample natural light and ventilation create a homely, healthy, emotionally uplifting user experience. Designed in association with Scott & Riley Architects



Send to a friend

If you know of anyone who you think would like the details of this practice, you can forward them on. Simply fill the form below. You can include up to two friends.

PROFILE IMAGE
image # of #