Australian Institute of Architects



Suite 2 15 The Corso

Ph. 02 9976 2234


hungerford+edmunds is an architectural office practicing in the public and private domain; specialising in sustainable, contextual, and inventive design solutions to briefs of varying scale and complexity. Our projects include public and institutional buildings, interiors, feasibility, single and multiple dwellings.

Tim and Belinda’s diverse backgrounds and professional experience have fostered an approach that uniquely responds to individual situations, and benefits from ideas, concepts and thinking on a broad level. Our approach is simple. We listen, learn, interact, plan and implement a design strategy with our clients.

Project profiles

Paddington Terrace

Paddington, 2014

The renovation of this corner terrace in Paddington includes the addition of an entire storey to the front terrace form; new balconies; roof terrace; mud room and bike store. All three levels were re-planned to provide comfortable accommodation for a family of four. The new third level comprises an additional bedroom with a second living room opening onto the roof terrace and BBQ area. By increasing the height of the terrace, employing traditional materials and detail to match the neighbours, the traditional building form has become the dominant element in the streetscape, consistent with the objectives of the Paddington DCP. The rear building element has contemporary detail; steel cowls with sliding timber screens provide privacy and shade. The space between the two forms is articulated with a vertical timber screen over the awning to the main entry. Privacy to the ground floor living areas has been provided by a combination of planting with a reinstated palisade fence, and solid masonry walls. Custom joinery includes a curved timber stair, entertainment credenzas, desks in the children’s bedrooms, study and dining room; wardrobes and storage; kitchen; laundry; outdoor kitchen; bathrooms; wall panelling and concealed doors.

Newtown House

Newtown, 2014

The project is the restoration and additions to an Edmund Blacket house in Newtown. The addition is a two storey pavilion, physically and aesthetically distinct from the original house, forming a private courtyard and retaining the garden street-scape. The outlook from the new work provides a strong connection to the old house, with alternative vistas to the drying court, garden and carport. These peripheral spaces, with their recycled paling fence and mature trees maintain the garden street-scape, and views of the original building from the public domain. Zinc cladding wraps up and over the extension. A zinc-clad horizontal box form wraps round three sides – a device for additional storage and space at the first floor level. A low roof floats out over the carport and a glazed link back to the original house. The floor of the new work is a dark charcoal concrete that extends out into the courtyard, providing an informal seating edge and wrapping up around the pool. The environmentally-sustainable design has high thermal mass, and a highly insulated envelope. Importantly, the micro-climate of the courtyard works well, with pleasant cross ventilation and good solar access in winter.

Caddies Creek

Rouse Hill, 2014

The pavilion takes inspiration from the gabion walls used throughout the precinct landscaping. The off-form concrete modules are punctured by random, cast-in, steel cut-outs; mimicked in the perforations of the steel in both the linking wall and the shade roof. The floating roof element provides shade and weather protection, with screen printed negative images of gabion wall rocks and mesh on the glass – rendering an engineered retaining structure both light and transparent. The shadows cast by this play of light and shade, aperture and solid, provide a simple but witty and dynamic dimension to the simple forms.

Send to a friend

If you know of anyone who you think would like the details of this practice, you can forward them on. Simply fill the form below. You can include up to two friends.

image # of #